رمز ارز یا ارز دیجیتال چیست ؟


ارز دیجیتال همان نوع رمزنگاری شده پولهای دیجیتال (اینترنتی) است، بلاکچین و بستری که برای ما آماده کرده باعث شده تا ما بتوانیم با کمک از این بستر بکر و جدید امنیت ارزهای اینترنتی را هرچه بیشتر کنیم.
اگر بخواهیم واژه درستی برای خطاب این نوع دارایی استفاده کنیم واژه رمزارز بهتر از ارز دیجیتال که ما به دلایل این انتخاب، نحوه کارکرد، و انواع ارزهای دیجیتال را در ادامه این مقاله مفصل خواهیم پرداخت.
ارز دیجیتال چیست؟
شاید خیلی از شماها ارز دیجیتال را با بیتکوین میشناسید، بیتکوین و ایده سیستم پرداخت نظیر به نظیر در سال 2008 توسط ساتوشی ناکاموتو برای اولینبار مطرح و اجرا شد او توانست اولین بلاک، بلاکچین بیتکوین رو استخراج کند و اولین ارز رمزنگاری شده رو پایهگذاری کرد


رمزارزها (ارزهای دیجیتال)
کارمزدهای زیاد، پروسههای طولانی انتقال، عدم اعتماد به بانکها و دلایلی دیگر نیاز ایجاد چنین داراییهایی را روزبهروز بیشتر و بیشتر میکرد، عدم اعتماد افراد به اشخاص ثالث و دادن کارمزدهای سنگین صرفاً برای انتقال پول آن هم توسط نهادی متمرکز شاید در عصری که توجه بهخصوصی به حریم شخصی میشود کمی غیرعاقلانه بود.
همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم بیتکوین بهعنوان اولین پول الکترونیکی غیرمتمرکز ظهور کرد که دیگر برای نگهداری، انتقال، دریافت آن نیازی به شخص، گروه، شرکت، بانک وجود نداشت و افراد بهصورت مستقیم بدون دخالت اهرمی ثالث میتوانند فعالیتهای خود را انجام دهند.
ارز دیجیتال صرفاً بهعنوان دارایی دیجیتال کاربرد ندارد، برای مثال ارز اتر (ارز شبکه اتریوم) برای حل مشکلاتی دیگر وجود آمد و بستری برای ایجاد قراردادهای هوشمند بوجود آمد.
گروهی نیز نگاهی خوشبینانهتری نسبت به سیستم بانکی فعلی داشتند، ارز ریپل برای تغییر و بهینهسازی ساختارهای بانکی به وجود آمده که این سیستم هارا سریعتر و کمهزینهتر میکند.


نحوه کارکرد ارزهای دیجیتال؟
بیشتر رمزارزها برای اجرا و ثبت تراکنشهای خود از سیستم اثبات کار استفاده میکنند، برای مثال بیتکوین از این مدل برای اجرای تراکنشهای خود استفاده میکند
این شبکهها با کمکگرفتن از نودها (ماینر) تراکنشهای خودشان را تأیید میکنند.
بلاکچینها از این سیستم که الگوریتم اجماع نام دارد استفاده میکنند، زمانی که یک شخص درخواست تأیید تراکنشی دارد افراد صاحب شبکه (ماینرها) در مورد تأیید و یا عدم تأیید آن تراکنش تصمیمگیری میکنند.
این تراکنشها بر پایه سیستم نظیر به نظیری که دارند نیاز بهواسطهها از بین میبرند.
علاوه بر این شبکهها، شبکهای دیگر به نام شبکه اثبات سهام وجود دارد که افراد باتوجهبه میزان دارایی قفل شده آنها میتوانند حق رأی بیشتری داشته باشند و درباره این تراکنشها تصمیمگیری کنند.


تفاوت ارزهای دیجیتال با پول؟
اولین تفاوت این دو دارایی در نوع آنهاست، پولهای فیات (ریال، دلار، پوند و …) را میتوان بهصورت فیزیکی لمس کرد و برای نسلهای پیشین قابلدرکتر بود ولی چیزی که شما در کارت اعتباری خود دارید همان پول دیجیتال است اما نحوه کارکرد آنها متفاوت با ارز دیجیتال است.
در بخشهای پیشین درباره نحوه رمزگذاری این ارزها پرداختیم که یکی از تفاوتها میتواند همین مورد باشد.
ارزهای دیجیتال یا همان رمزارزها بهصورت غیرمتمرکز هستند یعنی هیچ سازمان و نهادی روی آنها نظارتی ندارد و نمیتواند آنها را کنترل کند. ولی پولهای معمولی توسط بانکهای مرکزی هر کشوری اداره میشوند.
انتقالها در شبکه بلاکچین و رمزارزها غیرقابلبرگشت هستند یعنی اگر شما بهاشتباه یک مقدار ارز را به شخص دیگری ارسال کنید بههیچعنوان این مورد قابل برگشت نیست زیرا اطلاعات همه افراد صرفاً به شکل یک آدرس نمایش داده میشود البته باید به این مورد هم اشاره کنیم که تمامی تراکنشهای روی این شبکهها بهصورت شفاف بوده و قابلپیگیری است.
ارزهای دیجیتال دارای پتانسیل جهانیشدن هستند، همین امر که به هیچ کشوری یا سازمان خاصی وابسته نیستند میتواند باعث شود در آینده نهچندان دور همه کشورها از یک نوع دارایی استفاده کنند.


حریم خصوصی در ارزهای دیجیتال؟
در برخی از این ارزها مثل مونرو و زی کش با توجه مکانیسم طراحی شده برای آنها تأیید هویت یک فرد کار بسیار دشواری است که اصطلاحاً به این نوع ارزها ارزهای پرایوسی محور گفته میشود که در ادامه مفصل به آنها خواهیم پرداخت.
امنیت ارزهای دیجیتال
باتوجهبه غیرمتمرکز بودن شبکه بلاکچین و رمزگذاریهای بسیار پیچیده و قوی نفوذ به این شبکات را عملاً امری غیرممکن ساخته و به این راحتیها نمیتوان وارد شبکه یک ارز شد و آنها را سرقت کرد.
انواع ارز دیجیتال
ارزهای دیجیتال به دودسته آلتکوینها و بیتکوین تقسیم میشوند هر ارز به جز بیتکوین آلت کوین محسوب میشود، خود آلتکوینها به دستههای کوچکتر: توکنها، فورکیها، میم کوینها و شت کوینها تقسیم میشوند.
- توکن: به ارزهایی که برای اجرای تراکنشهای خود از بلاکچین یک ارز مادر استفاده میکنند مانند توکن شیبا
- فورکیها: به ارزهایی که برای بهینهسازی ساختار یک ارز مشهور ایجاد میشوند که میتوان به بیتکوین اشاره کرد که مربوط به تراکنشهای سوگیتی است که در دیگر مقالات به این موضوع خواهیم پرداخت.
- میم کوینها: این ارزها صرفاً برای خنده، و یا یک تفریح ایجاد میشوند که هدف خاصی برای بهوجودآمدن ندارند ولی بیشتر این ارزها موردتوجه افراد قرار میگیرند چون سودهای زیادی میتوانند برای طرفداران آن ارز ایجاد کنند برای مثال دوجکوین یکی از میم کوینهایی بود هدف خاصی برای ایجاد شدن نداشت که بعدها با حمایت ایلان ماسک و اجتماع خود توانست نقشه راهی برای خود بسازد.
- شت کوینها: این ارزها با صفرهای زیادی که در قیمت خود دارند شناخته میشوند و ریسک بسیاری برای سرمایهگذاری دارند و بیشتر افراد به امید ثروتمند شدن بدون دانش کافی سرمایه خود را وارد این ارزها میکنند بدون اینکه در نظر بگیرند این ارزها احتمال صفر شدن هم دارد.


ارزهای دیجیتال مشهور:
در روزی که این مقاله نوشته میشود بیشتر از 18 هزار ارز دیجیتال وجود که بیشتر آنها پروژههای کلاهبرداری و یا پروژههایی هستند که دیگر محبوبیتی ندارند ولی برخی از ارزها از همان ابتدای کار توانستند در ردههای بالاتری رتبه بگیرند و تا کنون محبوبیت خود را حفظ کنند.
بیتکوین
بیتکوین اولین، مشهورترین، قدیمیترین ارز دیجیتال موجود در جهان است که در ابتدای این مقاله به چیستی آن پرداختیم. 13 سال پیش در چنین روزهایی مردی به اسم ساتوشی ناکاموتو چنین سیستمی را برای اولینبار در جهان مطرح و اجرایی کرد.
اتریوم (اتر)
ویتالیک بوترین خالق اتریوم بر این باور بود که ارزهای دیجیتال فراتر از یک دارایی است و میتوان با کمکگرفتن از آنها زندگی را خیلی راحت کرد که این امر تا اینجای مسیر که ما شاهد هستیم عملی شده و خیلی از مشکلات سیستم مالی فعلی را رفع کند.
بیتکوین کش
بیتکوین کش یکی از فورکهای بیتکوین است که بعد از اجماع افراد و شکست خوردن طرفداران بهروزرسانی سگویت در سال 1396 این ارز ظهور کرد و باهدف سریعتر کردن و افزایش ظرفیت بلاک، بلاکچین بیتکوین ایجاد شد.
بایننس کوین
بایننس کوین که در ابتدا در قالب توکنی بر پایه شبکه اتریوم ساخته شده بود برای کاهش کارمزدهای کاربران صرافی بایننس ایجاد شد بعدها این صرافی از این ارز برای تأمین نقدینگی خود استفاده که بعد از رشد چشمگیر محبوبیت آن بایننس تصمیم گرفت که شبکه خود را ایجاد کند و آن هم بستری شد برای ایجاد و توسعه پروژهها بر روی این شبکه که میتوان گفت شبیه شبکه اتریوم است.
دلایل محبوبیت ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال باتوجهبه علم بکار رفته در نحوه نگهداری و حفاظت از آنها، رعایت حریم خصوصی و عدم وابستگی به شخص و یا سازمانی توانسته محبوبیت بسیار زیادی را طی این 10 سال اخیر کسب کند.
فعالان حوزههای مالی و سرمایهگذاری باتوجهبه اینکه بازار رمزارزها بازاری پرنوسان است را انتخاب کردند تا بتوانند از نوسان قیمتی کسب سود کنند.
توجه: هر چه یک بازار قدیمیتر و بزرگتر شود نوسان قیمت آن نیز کم میشود.
یادگیری اصولی و رعایت قوانین بر پایه علم
همه ما فارسیزبانان و یا هر ملیتی و یا قومیتی باید و باید از شکل صحیح یک واژه استفاده کنیم، در زبان انگلیسی به این نوع داراییهای رمزنگاری شده کریپتوکارنسی میگویند کریپتو به معنای خود را از واژه کریپتو گرافی (رمزنگاری بر پایه ریاضیات) میگیرد و کارنسی به معنای ارز استفاده میشود پس بهتره شما هم بهعنوان یک فرد فعال در این حوزه تلفظ و واژه صحیحی را بکار ببرید.
ما باید از واژه رمزارز بهجای ارز دیجیتال استفاده کنیم که خیلی بهتر و درست تره.


چگونه ارز دیجیتال بخریم؟
مثل هر فرد علاقهمند به حوزه سرمایهگذاری و بازارهای مالی و کسب سود از آنها این سؤال برای ایجاد میشود که چگونه میتواند رمزارز خرید؟ به پاسخ این سؤال را در ادامه خواهیم پرداخت.
شما میتوانید با استفاده از صرافیهای معتبر ایرانی و خارجی اقدام به خریدوفروش این ارزها بکنید ولی این نکته را نباید از یاد برد: بازار کریپتوکارنسی بازاری پرسود ولی خطرناک است.
خواهشی که عاجزانه میتوانیم در همین ابتدای کار از شما داشته باشیم این است که اول آموزش ببینید سپس اقدام به فعالیت در این حوزه کنید.
چگونه ارزهای دیجیتال را نگهداری کنیم؟
مثل هر دارایی دیگری رمزارزها نیز نیاز به نگهداری دارند، شما میتوانید با استفاده از کیف پولهای ارز دیجیتال اقدام به نگهداری این ارزها کنید.
حداقل میزان قابلخرید ارز دیجیتال:
یکی دیگر از ویژگیهای ارز دیجیتال مقیاسپذیری انست که شما میتوانید با هر مبلغ دارایی که دارید بیتکوین و یا سایر ارزهای دیجیتال را خریداری کنید.
نکته مدیریت سرمایه: یکی دیگر از نکاتی که باید رعایت شود واردکردن پولی ناچیز و بیاهمیت به حوزه است، بههیچعنوان نباید پولی را که قرض کردهاید، وامگرفتهاید و نخواهید توانست آن را جبران کنید را وارد این حوزه نکنید تا بتوانید بر احساسات خود در حین معامله در این بازارها غلبه کنید.
شما چه چیزهای دیگری درباره ارزهای دیجیتال میدانید؟
خوشحال میشویم نظرتان را درباره این مقاله مطرح کنید و هر نکتهای که میخواهید به آن اضافه شود را اطلاع دهید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
واقعااگه یکی مهارت کافی داشته باشه خیلی براش,جذاب میشه و دنیای ارز دیجیتال دنیای پراز جاذبه هست
چه عالی توضیح دادین